duminică, 25 aprilie 2010

S-a descoperit primul templu Ikea din lume


Arheologii italieni au descoperit un templu din secolul al VI-lea, înaintea erei noastre, din perioada preromană, construit în stilul celebrelor piese de mobilier Ikea, din mai multe bucăţi prefabricate îmbinate conform unor instrucţiuni detaliate.

Aproape fiecare bucată a structurii elaborate a templului a fost inscripţionată cu instrucţiuni detaliate de asamblare, pentru ca impresionanta clădire să poate fi ridicată cât mai simplu şi mai rapid, scrie publicaţia The Telegraph, citată de ziare.com. Descoperirea a fost făcută de arheologii italieni, în apropierea oraşului Potentza, din sudul Italiei, într-o zonă numită în antichitate Magna Graecia, unde coloniştii şi negustori Greciei antice au întemeiat mai multe oraşe-state independente, începând cu secolul al VIII-lea, înaintea erei noastre.

Cercetătorii cred că ingeniosul sistem de asamblare rapidă a templului a fost pus la punct de constructorii greci, pentru a putea satisface cât mai eficient o cerere imensă a nobilimii pre-romane, pasionate de palatele şi templele greceşti. Fiecare componentă din piatră a construcţiei era identificată separat şi avea gravate instrucţiuni complexe de asamblare, la fel că piesele de mobilier vândute în ziua de astăzi de compania suedeză Ikea.

Un comentariu:

  1. Şi toate aceste se faceau înaintea erei noastre? Nu departe am ajuns noi astazi...

    RăspundețiȘtergere